NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 1 Crop

Class 8 Science Chapter 1 is “Crop Production and Management”. Get here the latest updated NCERT Solutions of Crop Production and Management Class 8 Science Chapter 1 as per latest CBSE syllabus.

Class 8 Science Chapter 1 : Crop Production and Managements

“Crop Production and Managements” is the first chapter in the Science Text book of Class 8 . This chapter includes the End Exercise and Intext questions related to – Crop, types of Crop, Crop Management, Rabi Crops, Kharif Crops, etc.

Crop Production and Managements Class 8 Science Chapter 1 [ NCERT Solutions ]

Chapter Chapter 1 : Crop Production and Managements
SubjectScience
Class 8
Study MaterialNCERT Solution ( Intext and End Exercise )
Number of QuestionsTotal 11 Questions
Text Book NameScience ( NCERT Text Book in Science for Class 8 )

End Exercise Questions Ncert Solutions

Q1 . Select the correct word from the following list and fill in the blanks

float, water, crop, nutrients, preparation

• The same kind of plants grown and cultivated on a large scale at a place is called _____________.
Answer : Crop
Explanation : The same kind of plants grown and cultivated on large scale at a place is called Crop.

• The first step before growing crops is _____________ of the soil.
Answer : Preparation .
Explanation : The first step before growing any crop is the Preparation of the soil and the field.

• Damaged seeds would _____________ on top of water
Answer : float
Explanation : Since damaged seeds are hollow from inside so they would float on top of water.

• For growing a crop, sufficient sunlight and _____________ and _____________ from the soil are essential.
Answer : Nutrients and water
Explanation : Plants do photosynthesis, so for it sufficient sunlight is provided through sun energy and Nutrients and Water are absorbed by plants from the soil.

Q2. Match items in column A with those in column B.

AB
ManuringFood for cattle
Rabi cropsUrea and super phosphate
Chemical fertilisersAnimal excreta, cow dung urine and plant waste
Organic manureWheat, gram, pea
 Paddy and maize

Answer : The correct matching of column A with Column B is given in below table.

AB
ManuringPaddy and maize
Rabi cropsWheat, gram, pea
Chemical fertilisersUrea and super phosphate
Organic manureAnimal excreta, cow dung urine and plant waste

Q3. Give two examples of each
1. Kharif Crop
2. Rabi Crops


Answer :
Examples of Kharif Crops are given below :
• Brinjal
• Chili
• Green bean
• Okra
• Tinda
• Jowar
• Maize
• Millet

Examples of Rabi Crops are given below :
• Wheat
• Gram
• Peas
• Mustard
• Linseed

Q4. Write a paragraph in your own words on each of the following
1. Preparation of soil

Answer
Preparation of Soil
When we grow a crop on field , then we must prepare the soil by doing various process. These processes help the soil to get loosen comfortable for plants to absorb nutrients easily. The preparation of soil consists of the following process :
• Tilling
• Loosening of soil
• Ploughing of soil
• Manuring of Soil , etc

2. Sowing
Answer :
Sowing : The process of putting seeds in the soil is known as sowing . Various methods are used by farmers to sow the seeds in the field. Some of them are mentioned below :
• Broadcasting : Sowing seeds by scattering them in the field via hand.
• Seed Drills : Sowing the seeds through funnel shaped tool

3. Weeding
Answer :
Weeding : The process of removing weeds from the field is known as weeding . The weeds are the unwanted plants that grown along with the crop and some of these unwanted plants are dangerous for the crop as they take all the nutrients that was made in the soil for the main crop. These are needed to be removed.

Q5. Explain how fertilisers are different from manure.
Answer : The difference between fertilizers and manure is given below

Fertilisers Manure
Fertiliser is an inorganic saltManure is an organic compound which obtained by the decomposition from the organic waste like human waste , cow dung cakes, plants residues , etc
Soil does not get any humus due to fertilisersManure is good source of humus to the soil
Fertilisers are rich in nutrients like potassium, nitrogen etc.Manure is less nutrients as compared to fertilizers
Fertilizers are made in factoriesManure is made in field / at home.
Fertilizers does not increase the number of friendly microbes.Manure increases the number of friendly microbes.
Fertilizers does not increase the texture of soilThe texture of soil is increased by the use of manure
Fertilizers does not increase the water holding capacity of soilManure increases the water holding capacity of soil
Fertilizers does not make the soil porousManure makes the soil Porous

Q6. What is irrigation? Describe two methods of irrigation which conserve water
Answer : Irrigation
Irrigation : Irrigation is defined as the process of watering the crop for proper growth of the plants. This supply of water to the crop is given at some intervals. These intervals are different for the different crops. There are various methods for the irrigation . Some of the irrigation methods are given below :

• Drip Irrigation Method
• Sprinkler System
• Irrigation by lateral move
• Surface irrigation
• Tube well
• Center Pivot Irrigation

Q7. If wheat is sown in the kharif season, what would happen? Discuss
Answer :
Wheat is a rabi crop . It is sown and grown in winter season. The Kharif season is not suitable for its growth. The crop production may decrease, or the crop may be destroyed due to excess heat (temperature).
Note : Due to the advancement in the technologies, now it is possible that rabi crops can be grown in kharif season but only via a new technology known as green house . It is a costlier process. So, farmers generally do not adopt the green house technologies for crops.

Q8. Explain how soil gets affected by the continuous plantation of crops in a field.
Answer :
The Continuous plantation of the crops in a field make the soil infertile and the quantity of nutrients starts decreasing . The soil needs some time replenish its nutrients .

Q9. What are weeds? How can we control them?
Answer :
Weeds : Weeds are defined as the unwanted plants that grow along with the main crop. The methods to control weeds are given below
Methods to Control Weed :-
• Manual Removal
• Pesticide

Q10. Arrange the following boxes in proper order to make a flow chart of sugarcane crop production

ncert solutions for class 8 science chapter 1

Answer

ncert solutions for class 8 science chapter 1

Q11. Complete the following word puzzle with the help of clues given below
DOWN
1. Providing water to the crops.  
2. Keeping crop grains for a long time under proper conditions.  
5. Certain plants of the same kind grown on a large scale.
ACROSS
3. A machine used for cutting the matured crop.
4. A rabi crop that is also one of the pulses
6. A process of separating the grain from chaff.

Answer :
DOWN
1. Providing water to the crops.  :  Answer :  IRRIGATION
2. Keeping crop grains for a long time under proper conditions.  : Answer : STORAGE
5. Certain plants of the same kind grown on a large scale. : Answer : CROP

ACROSS
3. A machine used for cutting the matured crop.  Answer : HARVESTER
4. A rabi crop that is also one of the pulses. Answer :  GRAM
6. A process of separating the grain from chaff. : Answer :  WINNOWING