[ July 2022 ] Daily Current Affairs Questions Quiz

Daily Current Affairs Question for the month of July 2022 are available here for students who are preparing for competitive exams. Various important events of July 2022 are discussed in the form of multiple choice questions.

[ 02 July 2022 ] Daily Current Affairs Quiz [ Q11 to Q20 ]

Q11. National Doctors Day is observed on which date ?
[a] 01 July
[b] 02 July
[c] 03 July
[d] 04 July

Answer : Option [ a ] “01 July” .
Key Points :-
National Doctors Day is observed on 1 July. This year the theme for national doctors day is “Family Doctors on the Front Line”.
➤ National Doctors Day is celebrated in the memory of Dr. Bidhan Chandra Roy. Dr. Bidhan Chandra Roy was a physician and also the former Chief Minister of West Bengal.

national doctors day - current affairs

Q12. Who has been appointed as the next Chairman of GAIL ?
[a] Shrikant Madhav Vaidya
[b] Pushp Kumar Joshi
[c] Manoj Jain
[d] Sandeep Kumar Gupta

Answer : Option [ d ] “Sandeep Kumar Gupta” .
Key Points :-
➤ Sandeep Gupta will replace Manoj Jain.
➤ Sandeep Gupta is Finance Director of Indian Oil Corporation since 2019.

Q13. 36th National Games will hosted in which state ?
[a] Haryana
[b] Kerala
[c] Gujarat
[d] Sikkim

Answer : Option [ c ] “Gujarat” .

Q14. ISRO has successfully test which rocket recently in Andhra Pradesh?
[a] Aryabhata spacecraft
[b] PSLV – C53
[c] SLV ASLV
[d] Space Shuttle Challenger

Answer : Option [ b ] “PSLV – C53” .

Q15. T-hub Facility has been opened in which state ?
[a] Kerala
[b] Gujarat
[c] Telangana
[d] Tamil Nadu

Answer : Option [ c ] “Telangana” .
Key Points :-
➤ Telangana government inaugurated the world’s largest innovation campus in Hyderabad and said the day is not far when the next big breakthrough in startup innovation will come from the city.

Q16. Who is the new chief minster of Maharashtra ?
[a] Rahul Bhardwaj
[b] Mohan Kaushal
[c] Eknath Shinde
[d] Ashok Gehlot

Answer : Option [ c ] “Eknath Shinde” .

Q17. MIDCOM is a Defence Cooperation Meeting held among which two countries ?
[a] Indian And Russia
[b] Brazil and India
[c] Australia and Japan
[d] India and Malaysia

Answer : Option [ d ] “India and Malaysia” .
Key Points :-
➤ MIDCOM Stand for India-Malaysia Defence Cooperation Meeting.

Q18. Who among the following has recently launched the “Capstone” spacecraft ?
[a] NASA
[b] ISRO
[c] ROSCOSMOS
[d] JAXA

Answer : Option [ a ] “NASA” .
Key Points :-
➤ CAPSTONE is a lunar orbiter that will test and verify the calculated orbital stability planned for the Lunar Gateway space station

Q19. Who is the new Chief Justice of Delhi High Court ?
[a] Justice Satish Chandra Sharma
[b] Justice D N Patel
[c] Justice Dipak Misra
[d] Justice NV Ramana

Answer : Option [ a ] “Justice Satish Chandra Sharma” .

Q20. Who won gold medal in discuss throw at Qosanov Memorial 2022 ?
[a] P V Sindhu
[b] Neeraj Chopra
[c] Almaty
[d] Navjeet Dhillon

Answer : Option [ d ] “Navjeet Dhillon” .