50+ Gk Questions on National Highways & Bridges – solution

There are many National Highways and Bridges in India. Here are gk questions related to national highways and bridges in India. Lets check out your general knowledge.

Quick Info About National Highways

Here is quick details about the National Highways in India. Rest of the information is given in the form of question provided below.

Total National Highways in India7,990
Total Length of National Highways in India 151,019 km (93,839 mi) (as on March 2021)
Largest national highway in India NH 44
NHIDCL Full FormNational Highways and Infrastructure Development Corporation Limited

Quick Info About Bridges in India

Here is quick details about the Bridges in India. Rest of the information is given in the form of question provided below.

Total Bridges in India147523
Longest BridgeDhola – Sadiya Bridge

Gk Questions on National Highways and Bridges

The set 1 of gk questions on national highways and bridges consists of 50 questions. The Set A is divided in 5 parts namely Part A to Part E .Each part of the set consists of 10 questions. here a total of 10 sets are provided which comprises of 500+ gk questions on national highway and bridges.

Set 1 – Part A ( Q1- Q10 )

Q1. In which year National Highways Authority of India was formed ?
Answer : 1988 .

Q2. Headquarter of NHAI is located in which city?
Answer : New Delhi

Q3. What is the full form of NHAI ?
Answer : Full form of NHAI is ” National Highways Authority of India”.

Q4. Which highway is longest in India ?
Answer : NH 44 is the longest Highway in India .

Q5. Who is the current minister of Road Transport and Highways ?
Answer : Nitin Gadkari

Q6. Name the current chairman of NHAI ?
Answer : Alka Upadhyaya ( as on Dec 2021 )

Q7. What is the length of the Longest National Highway ?
Answer : 4112 km

Q8. What was the old name of NH44 ?
Answer : NH7 , NH 44 was previously known as National Highway 7.

Q9. Which is the longest highway in the world ?
Answer : Pan American Highway , Total length 48000 km

Q10. Which is the longest highway in Karnataka ?
Answer : NH13 is the longest highway in Karnataka with a length of 719km.

Set 1 – Part B ( Q11 – Q20 )

Q11. Which is the longest highway in Maharashtra ?
Answer : NH48

Q12. Which state has the longest network of national highway in India ?
Answer : Uttar Pradesh, 7863 km

Q13. Which is the smallest highway in Karnataka ?
Answer : State Highway 57 is the smallest highway in Karnataka

Q14. What is the new name of NH 13 ?
Answer : NH13 is now renamed as NH 169

Q15. What are the end points of NH169?
Answer : NH169 runs from Solapur in Maharashtra to Mangalore in Karnataka.

Q16. Name the Oldest road Route in India ?
Answer : GT Road, Grand Trunk Road is the oldest road route in India

Q17. What is the new name of NH4?
Answer : NH48

Q18. Which state has best roads in India ?
Answer : Karnataka

Q19. What is the full form of NH ?
Answer : NH stands for National Highway

Q20. Who made the first NH in India ?
Answer : Chandragupta Maurya of the Mauryan Empire.

Set 1 – Part C ( Q21 – Q30 )

Q21. How many NH are there in Uttarakhand ?
Answer : 14

Q22. Which is the longest NH in Uttarakhand ?
Answer : NH 58

Q23. Which is the smallest NH in Uttarakhand ?
Answer : NH 109

Q24. Which pass connects Uttarkashi and Tibet ?
Answer : Borasu Pass or Bara-su

Q25. NH-7 connects which two cities ?
Answer : Varanasi and Kanyakumari

Q26. What is the percentage of public transportation through national highway ?
Answer : 40 %

Q27. What is the full form of BRO ?
Answer : Border Roads Organisation

Q28. When was BRO established ?
Answer : 1960

Q29. Which union Territory has largest network of national highways ?
Answer : Andaman and Nicobar

Q30. Where are the headquarters of BRO ?
Answer : Seema Sadak Bhawan , New Delhi

Set 1 – Part D ( Q31 – Q40 )

Q31. Golden Quadrilateral is related to which Project ?
Answer : National Highway Network Connecting

Q32. Which is the longest state road in Rajasthan ?
Answer : NH 15

Q33. What is the length of NH 15 in Rajasthan ?
Answer : 878.3 km

Q34. Which NH Connects Delhi to Mumbai ?
Answer : NH 8

Q35. Which NH is becoming to danger for Animals of Kaziranga National park ?
Answer : NH 37

Q36. Which is the India’s longest road tunnel ?
Answer : Dr. Syama Prasad Mookerjee Tunnel

Q37. Bharat Mata Project is related to which project?
Answer : National Highway Development Project.

Q38. Name the shortest national highway in India ?
Answer : NH548

Q39. Which authority is responsible for maintenance of Indian National Roads ?
Answer : NHAI

Q40. What is the junction of North- South and East – West Corridors ?
Answer : Jhansi

Set 1 – Part E ( Q41 – Q50 )

Q41. Which authority is responsible for maintenance of Leh-Manali National Highway ?
Answer : BRO

Q42. What is the length of National Waterway 1 ?
Answer : 1620 km

Q43. What is the length of total NW network in India?
Answer : 20275.5 km

Q44. What is the number of National Waterways in India?
Answer : 111 National Waterways

Q45. What are the end points of NW 1 ?
Answer : Prayagraj- Haldia

Q46. What are the end points of NW2 ?
Answer : Sadiya to Dhubri

Q47. What are the end points of NW3 ?
Answer : Kollam- Kozhikode

Q48. What is the full form of IWAI ?
Answer : Inland Waterways Authority of India.

Q49. Which national waterway crosses through Koromandal , Krishna and Godavari River ?
Answer : NW4

Q50. What is the length of NW4 ?
Answer : 1095 km

Leave a Comment