[ June 2022 ] Daily Current Affairs Questions Quiz

Daily Current Affairs Question for the month of June 2022 are available here for students who are preparing for competitive exams. Various important events of June 2022 are discussed in the form of multiple choice questions.

Daily Current Affairs Quiz [ Q191 to Q200 ]

Q191. What is the amount that has been allocated for the Aatmanirbhar Bharat Rojgar Yojana for the year 2022-23?
[a] 2000 crore
[b] 5000 crore
[c] 6400 crore
[d] 1623 crore

Answer : Option [ c ] “6400 crore” .

Q192. Which city is the most liveable city , according to Global Liveability Index 2022 ?
[a] Venice
[b] London
[c] Rome
[d] Vienna

Answer : Option [ d ] “Vienna ” .
Key Points :-
➤ Top ten rankers of the Global Liveability Index 2022 are : –
1. Vienna, Austria
2. Copenhagen, Denmark
3. Zurich, Switzerland
4. Calgary , Canada
5. Vancouver, Canada
6. Geneva, Switzerland
7. Frankfurt, Germany
8. Toronto, Canada
9. Amsterdam, Netherlands
10. OSAKA , Japan

Q193. Who has been appointed as the chief executive officer of NITI Aayog. ?
[a] Parameswaran Iyer
[b] Sh. R.K. Singh
[c] Sh. Krishan Pal
[d] Alok Kumar

Answer : Option [ a ] “Parameswaran Iyer” .

Q194. NIRYAT Portal has been launched for which one of the following Ministry ?
[a] Ministry of Foreign Affairs
[b] Ministry of Education
[c] Ministry of Commerce and Industry
[d] Ministry of Information and Broadcasting

Answer : Option [ c ] “Ministry of Commerce and Broadcasting” .

Q195. Day of the Seafarer is organised on which date ?
[a] 24 June
[b] 25 June
[c] 26 June
[d] 27 June

Answer : Option [ b ] “25 June” .

Q196. First “Balika Panchayat” of India have been started in 5 villages of which state ?
[a] Rajasthan
[b] Haryana
[c] Gujarat
[d] Uttar Pradesh

Answer : Option [ c ] “Gujarat” .

Q197. “Campus Power” has launched by which Bank ?
[a] Canara Bank
[b] HDFC Bank
[c] State Bank of India
[d] ICICI Bank

Answer : Option [ d ] “ICICI Bank” .

Q198. “Surya Nutan” is an indoor solar cooking system. It has been developed by which one of the following ?
[a] DRDO
[b] ONGC
[c] IOCL
[d] HPCL

Answer : Option [ c ] “IOCL” .

Q199. Seismology Observatory have been unveiled recently in which city?
[a] Jammu
[b] Guwahati
[c] Jhajjar
[d] Udhampur

Answer : Option [ d ] “Udhampur” .

Q200. A new species of spider has been discovered from the Thar Desert in Rajasthan. What is its name ?
[a] Arthropoda
[b] Pseudomogrus Sudhii
[c] Araenae
[d] Mesothelae

Answer : Option [ b ] “Pseudomogrus Sudhii” .

Leave a Comment