[ June 2022 ] Daily Current Affairs Questions Quiz

Daily Current Affairs Question for the month of June 2022 are available here for students who are preparing for competitive exams. Various important events of June 2022 are discussed in the form of multiple choice questions.

Daily Current Affairs Quiz [ Q171 to Q180 ]

Q171. Who is the author of the book ” Ashtang Yoga” ?
[a] Dr. Sonu Phogat
[b] K Natwar Singh
[c] Fatima Bhutto
[d] Amish Tripathi

Answer : Option [ a ] “Dr. Sonu Phogat” .
Key Points :-
➤ Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar released a book ” Ashtanf Yoga ” authored by Dr. Sonu Phogat at the BJP State Office in Rohtak.
➤ On this occasion, he informed that the 8th International Day of Yoga falling on June 21 is being celebrated under the title ‘Yoga for Humanity’.

Q172. “2022 Global Trends Report” has been released by which organisation/institution ?
[a] DRDO
[b] SEBI
[c] UNHCR
[d] IMF

Answer : Option [ c ] “UNHCR” .
Key Points :-
➤ The report noted that, 100 million people were forced to go back to their homes in 2021, due to violence, war in Ukraine, food insecurity, human rights abuses, climate crisis, and other emergencies from Africa to Afghanistan.

Q173. A military exercise “Khaan Quest 2022” is organised by which country ?
[a] Mongolia
[b] Russia
[c] Sri Lanka
[d] Romania

Answer : Option [ a ] “Mongolia” .
Key Points :-
➤ A multinational peacekeeping exercise “Ex Khaan Quest 2022” featuring participation from military contingents from 16 countries, including India has commenced in Mongolia.

Q174. Who is the new chief justice of Rajasthan High Court ?
[a] S.S. Shinde
[b] Amjad A. Sayed
[c] Vipin Sanghi
[d] Rashmin Manharbhai Chhaya

Answer : Option [ a ] “S.S. Shinde ” .
Key Points :-
➤ Justice S.S. Shinde has been appointed acting chief justice of Rajasthan high court.

Q175. Which country is going to host he 14th BRICS Summit in Beijing ?
[a] India
[b] Russia
[c] South Africa
[d] China

Answer : Option [ d ] “China” .

Q176. Which country has banned the sale of single use plastics by end 2023 ?
[a] Canada
[b] Russia
[c] North Korea
[d] Sri Lanka

Answer : Option [ a ] “Canada” .

Q177. Times Higher Education Asia University Ranking 2022 have been released by which educational institute ?
[a] University of Tokyo
[b] Peking University
[c] Tsinghua University
[d] Times Higher Education (THE)

Answer : Option [ d ] “Times Higher Education (THE)” .

Q178. HSBC India Bank has announced to lend how much money to start-ups in India?
[a] 100 Million USD
[b] 200 Million USD
[c] 250 Million USD
[d] 650 Million USD

Answer : Option [ c ] “250 Million USD” .

Q179. “India Energy Transition Summit” has been organised recently in which city ?
[a] Chandigarh
[b] Ranchi
[c] Jaipur
[d] New Delhi

Answer : Option [ d ] “New Delhi” .

Q180. Which state government has recently signed a water cooperation agreement with Israel ?
[a] Haryana
[b] Rajasthan
[c] Kerala
[d] Tamil Nadu

Answer : Option [ a ] “Haryana” .