[ June 2022 ] Daily Current Affairs Questions Quiz

Daily Current Affairs Question for the month of June 2022 are available here for students who are preparing for competitive exams. Various important events of June 2022 are discussed in the form of multiple choice questions.

Daily Current Affairs Quiz [ Q161 to Q170 ]

Q161. World Music Day is observed on which date ?
[a] 20 June
[b] 21 June
[c] 22 June
[d] 23 June

Answer : Option [ b ] “21 June” .
Key Points :-
➤ World Music Day is observed on 21st June to honour amateur and professional musicians.

Q162. Who has inaugurated the “Centre for Brain Research ” in Bengaluru ?
[a] Narendra Modi
[b] Pinarayi Vijayan
[c] Prem Singh Tamang
[d] Trivendra Singh Rawat

Answer : Option [ a ] “Narendra Modi” .
Key Points :-
➤ Prime Minister Narendra Modi Monday inaugurated the Centre for Brain Research (CBR) at the Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru.
➤ He also laid the foundation for Bagchi Parthasarathy Multispeciality Hospital

Q163. International Yoga Day is observed on which date ?
[a] 21 June
[b] 22 June
[c] 23 June
[d] 24 June

Answer : Option [ a ] “21 June” .
Key Points :-
➤ Theme for International Yoga Day 2022 : Yoga for Humanity.

Q164. Who is the author of the book “Bhartiya Samvidhan : Ankahi Kahani”?
[a] R N Bhaskar
[b] Meghna Pant
[c] Avalok Langer
[d] Ram Bahadur Rai

Answer : Option [ d ] “Ram Bahaur Rai” .

Q165. Which state has launched the “Ennum Ezhuthum ” Scheme to bridge learning gap occurred due to Covid 19 pandemic among students aged below 8 ?
[a] Rajasthan
[b] Tamil Nadu
[c] Telangana
[d] Andhra Pradesh

Answer : Option [ b ] “Tamil Nadu” .
Key Points :-
➤ The scheme “Ennum Ezhuthum ,” means ‘numerals and letters,’ has been launched by Chief Minister MK Stalin in a school near Puzhal village in Tiruvallur District near Chennai

Q166. Mukhyamantri Matrushakti Yojana has launched in which state ?
[a] Gujarat
[b] Kerala
[c] Haryana
[d] Punjab

Answer : Option [ a] “Gujarat” .
Key Points :-
➤ Under this scheme, every beneficiary will receive two kg of chickpeas, one kg of Tuvar dal and one litre of groundnut oil from the Anganwadi Centres every month

Q167. Payments Vision 2025 report is published by which organisation ?
[a] CBI
[b] SBI
[c] WB
[d] RBI

Answer : Option [ d ] “RBI” .
Key Points :-
➤ The Reserve Bank of India (RBI) has unveiled the Payments Vision 2025 document which proposes a host of innovative payment systems and regulation of BigTechs, fintechs, buy-now-pay-later (BNPL) systems, and introduction of a central bank digital currency (CBDC), among others.

Q168. Who is the author of the book ” Gautam Adani : The man who changed India” ?
[a] R N Bhaskar
[b] Meghna Pant
[c] Avalok Langer
[d] Nidhi Dugar Kundalia

Answer : Option [ a ] “R N Bhaskar” .

Q169. Which one of the following country gas decided to abolish mandatory death penalty ?
[a] Thailand
[b] Somalia
[c] UAE
[d] Malaysia

Answer : Option [ d ] “Malaysia” .

Q170. Which airport has gained the title ” World’s Best Airport 2022″ second time at the Skytrax 2022 World Airport Awards ?
[a] Hamad international Airport
[b] Indira Gandhi International Airport
[c] Heathrow Airport
[d] Narita international Airport

Answer : Option [ a ] “Hamid International Airport” .
Key Points :-
➤ Hamad International Airport in Doha, Qatar, is named the World’s Best Airport 2022.
➤ Rank 2 : Tokyo Haneda Airport
➤ Rank 3 : Changi Airport Singapore