[ June 2022 ] Daily Current Affairs Questions Quiz

Daily Current Affairs Question for the month of June 2022 are available here for students who are preparing for competitive exams. Various important events of June 2022 are discussed in the form of multiple choice questions.

Daily Current Affairs Quiz [ Q151 to Q160 ]

Q151. First government desalination plant of India has been inaugurated in which state ?
[a] Rajasthan
[b] Gujarat
[c] Tamil Nadu
[d] Kerala

Answer : Option [ b ] “Gujarat” .

Q152. World Refugee is observed which day ?
[a] 20 June
[b] 21 June
[c] 23 June
[d] 24 June

Answer : Option [ a ] “20 June” .
Key Points :-
➤ Theme for World Refugee Day 2022 : “Whoever. Wherever. Whenever. Everyone has the right to seek safety”

Q153. Name the country which is going to participate in NATO Summit for the first time in 28-30 June ?
[a] Canada
[b] Israel
[c] India
[d] Japan

Answer : Option [ d ] “Japan “ .

Q154. Indian government has approved the establishment of BIMSTEC Technology Transfer Centre. This centre will be established in which city ?
[a] Surat, Gujarat
[b] Dhaka, Bangladesh
[c] Colombo , Sri Lankan
[d] New Delhi, India

Answer : Option [ c ] “Colombo , Sri Lankan” .
Key Points :-
➤ India has cleared a Memorandum of Association (MoA) for establishment of BIMSTEC Technology Transfer Centre in Sri Lankan capital Colombo.

Q155. Which state has topped in Asia in Affordable Talent in Global Startup Ecosystem Report ?
[a] Haryana
[b] Maharashtra
[c] Rajasthan
[d] Kerala

Answer : Option [ d ] “Kerala” .

Q156. Which state has recently approved to setup “Pilibhit Tiger Protection Foundation” ?
[a] Rajasthan
[b] Madhya Pradesh
[c] Uttar Pradesh
[d] Jammu and Kashmir

Answer : Option [ c ] “Uttar Pradesh” .

Q157. What is the rank of India in ” REN21 Renewables 2022 Global Staturs Report 2022 ?
[a] 1
[b] 2
[c] 3
[d] 4

Answer : Option [ c ] “3” .
Key Points :-
➤ Rank 1 : China (136 GW )
➤ Rank 2 : US ( 43 GW )
➤ Rank 3 : India ( 15.4 GW )

Q158. Which country has recently signed an MoU to accept UPI payments and Rupay cards from India ?
[a] Germany
[b] France
[c] China
[d] Serbia

Answer : Option [ b ] “France” .

Q159. Who has been appointed as the new chief justice of Uttarakhand High Court ?
[a] Justice Vipin Sanghi
[b] Justice Ujjal Bhuyan
[c] Justice Rashmin M Chhaya
[d] Kiren Rijiju

Answer : Option [ a ] “Justice Vipin Sanghi” .

Q160. World Hydrography Day is observed on which date ?
[a] 19 June
[b] 20 June
[c] 21 June
[d] 22 June

Answer : Option [ c ] “21 June” .
Key Points :-
➤ The theme for the World Hydrography Day 2022 : “Hydrography – Contributing to the united nations ocean decade”

Leave a Comment