[ June 2022 ] Daily Current Affairs Questions Quiz

Daily Current Affairs Question for the month of June 2022 are available here for students who are preparing for competitive exams. Various important events of June 2022 are discussed in the form of multiple choice questions.

Daily Current Affairs Quiz [ Q111 to Q120 ]

Q111. The first ever Indian-European Union (EU) Security and Defence Consultations was held in which country?
[a] Brussels
[b] Germany
[c] France
[d] Italy

Answer : Option [ a ] “Brussels” .
Key Points :-
➤ First-ever India-European Union (EU) Security and Defence Consultations held in Brussels, Belgium.
➤ The consultations were held in accordance with the decision taken at India-EU Summit in July 2020.
➤The consultations were held in accordance with the decision taken at India-EU Summit in July 2020. Consultations were co-chaired by Joint secretary of Ministry of Defence Somnath Ghosh and Joint Secretary (Europe West) of Ministry of External Affairs (MEA) Sandeep Chakravorty from India and Director Security and Defence Policy, from European Union.

Q112. European Parliament votes to ban which cars by 2035 ?
[a] New Diesel cars
[b] 10 years Old Petrol Cars
[c] Electric Vehicles
[d] New Petrol and Diesel Cars

Answer : Option [ d ] “New Petrol and Diesel Cars” .
Key Points :-
➤ European Parliament votes to ban sale of new petrol and diesel cars by 2035 to fight climate change.
➤ Members of the European Parliament have voted to ban the sale of new petrol and diesel cars by 2035
➤ The move aims to step up the fight against climate change through the faster development of electric vehicles

Q113. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated Jagatguru Sreesanth Tukaram Maharaj Shila Mandir in which city?
[a] Delhi
[b] Prayagraj
[c] Chennai
[d] Pune

Answer : Option [ d ] “Pune” .

Q114. Which day is observed as Global Wind Day ?
[a] 12 June
[b] 15 June
[c] 17 June
[d] 19 June

Answer : Option [ b ] “15 June” .
Key Points :-
➤ The theme for the Global Wind Day 2022 is “We are #InWithWind, are you ?”

Q115. Which UT among all six UTs topped in national e-governance service delivery assessment, as per the NeSDA Report ?
[a] Andaman And Nicobar
[b] Jammu and Kashmir
[c] New Delhi
[d] None of Above

Answer : Option [ b ] “Jammu and Kashmir” .
Key Points :-
➤ Addressing the National Workshop on e-Office and Launch of National e-Governance Service Delivery Assessment (NeSDA 202), Dr Jitendra Singh informed that in the Union Territories category, Jammu & Kashmir was assessed for the first time in NeSDA 2021 and scored the highest amongst all UTs for six sectors.

Q116. First ever display fabrication unit of India will be setup in which state ?
[a] Haryana
[b] Tamil Nadu
[c] Maharashtra
[d] Telangana

Answer : Option [ d ] “Telangana “ .
Key Points :-
➤ The Telangana government signed an MoU with Karnataka-based Elest for the proposed fabrication unit which will manufacture next generation displays for smartphones, tablet computers, and laptops.

Q117. Which is the first state to approve drone policy and public use of drones ?
[a] Gujarat
[b] Assam
[c] Kerala
[d] Himachal Pradesh

Answer : Option [ d ] “Himachal Pradesh” .
Key Points :-
➤ The ‘Himachal Pradesh Drone Policy 2022’ was approved by the chief minister Jai Ram Thakur.

Q118. Who is the Author of the book “Beyond Here and Other Poems” ?
[a] Bishnupada Sethi
[b] Ruskin Bond
[c] Amartya Sen
[d] Amit Shah

Answer : Option [ a ] “Bishnupada Sethi” .
Key Points :-
➤ Chief Minister Naveen Patnaik released a book of poems ‘Beyond Here and Other Poems’ written by senior bureaucrat Bishnupada Sethi.
➤ It is a collection of 61 poems that are a reflection of a spectrum of experiences of life, perception of death and philosophical contemplation.

Q119. Which country is planning to build a planetarium at ‘roof of the world’ in Tibet ?
[a] Myanmar
[b] China
[c] Nepal
[d] Bhutan

Answer : Option [ b ] “China” .

Q120. Microsoft has discontinued its web browser Internet Explorer from 15th June 2022. This web browser was released in which year ?
[a] 1990
[b] 1992
[c] 1993
[d] 1995

Answer : Option [ d ] “1995” .