Latest 50+ Bihar Gk Questions For Competitive Exams 2022

Bihar is an Indian state near Jharkhand, Uttar Pradesh and West Bengal . We have brought here more than 50 Bihar gk questions and other general knowledge about the famous state Bihar.

Bihar – a state in eastern India

Bihar is a state in eastern India which has border with the Country “Nepal” .Bihar has border with other Indian state – Jharkhand, West Bengal and Uttar Pradesh.

Bihar Gk - Bihar State on India Map
Bihar on India Map

Here are some of the general knowledge questions and concepts about the famous state of India – Bihar.

Important Information about Bihar

Name of StateBihar
CapitalPatna
Chief MinisterNitish Kumar
GovernorPhagu Chauchan ( Since 2019)
Total Districts38
Largest CityGaya ( 4,976 gm2)
Area94163 km2
National Parks and Sanctuaries13
State AnimalGaur
State BirdHouse Sparrow
Vehicle Registration CodeBR

Important Dance in Bihar

  • Bhakuli Banka ( folk dance )
  • Kiratniya Dance ( folk dance )
  • Domkach ( folk dance )
  • Videshiya (folk dance )
  • Sama-Chakeva (folk dance )
  • Jijhiya Dance
  • Khladin Dance
  • Kariya Jhoomar Dance
  • Dhobia Dance
  • Panwadiya Dance
  • Vidyapati Dance
  • Jogida Dance
  • Launda Dance
  • Panwadiya Dance

Major Fairs in Bihar

  • Fair of Muzaffarpur
  • Mandara Mela
  • Sinheswar Fair
  • Janaki Navami Fair
  • Vaishali Fair
  • Saurath Fair
  • Pirupaksha Fair
  • Sourath Fair , etc

Major Temple in Bihar

  • Birla Mandir , Patna
  • Gurudwara Handi Sahab , Danapur
  • Ahiruli , Buxar
  • Sheetla Matas
  • Maner Sharif
  • Ramjanaki Temple , Sitamarhi
  • Rajgir , Nalanda
  • Gupt Dham , Rohtas
  • Mandargiri, Bhaglpur

Major River of Bihar

  • Phalgu River
  • Gandak River
  • Ghagra River
  • Punpun River
  • Kamla River
  • Bagmati River
  • Mahananda River
  • Ganga River
  • Kosi River
  • Son River
  • Ajeya River

Major Waterfall in Bihar

  • Kankolat , nawada
  • Durgavati, Kaimur
  • Water fall on Karmnasha River , Buxar

Major Wildlife Sanctuary and National Park in Bihar

  • Gautam Budha Wildlife Sanctuary
  • Valmiki Tiger Reserve
  • Valmiki National Park
  • Kanwar lake National Sanctuary
  • Vikramshila Gangetic Dolphin Wildlife Sanctuary

Major Airports in Bihar

  • Raxaul Airport – Raxaul
  • Muzaffarpur Airport, Muzaffarpur
  • Lok Nayak Jayaprakash Airport , Patna
  • Gaya International Airport , Gaya

Bihar GK Questions

Q1. What is the Capital of Bihar ?
Answer : Patna

Q2. Who is the present Chief Minister of Bihar ?
Answer : Nitish Kumar

Q3. Which day is celebrated as Bihar Diwas ?
Answer : 22nd March

Q4. King Ajatashatru Belongs to which Dynasty ?
Answer : Haryanka Dynasty

Q5. Who was the first chief Minister of Bihar ?
Answer : Krishna Singh

Q6. What is the total number of districts in Bihar ?
Answer : 38

Q7. Who was the first governor of Bihar after Independence ?
Answer : Jairamdas Daulatram

Q8. Name the state flower of Bihar ?
Answer : Marigold

Marigold – State flower of Bihar

Q9. What is the total number of Parliamentary Constituency in Bihar ?
Answer : 40

Q10. Nalanda University was re-established in which year ?
Answer : 2014

Q11. Name the Largest District of Bihar ?
Answer : West Champaran

Q12. The Barabar Caves are situated in which district of Bihar ?
Answer : Gaya Districts

Q13. When Patna University was established ?
Answer : 1917

Q14. The famous Bihar Movement was started in which year ?
Answer : 1974

Q15. Name the state animal of Bihar ?
Answer : Gaur

Q16. Mahabodhi Temple is situated in which city ?
Answer : Bodh Gaya

Q17. The battle of Buxar was fought in which year?
Answer : 1764

Q18. Name the first thermal power plant in Bihar ?
Answer : Barauni Thermal Power Station

Q19. Dalmianagar of Bihar famous for _____ ?
Answer : Cement

Q20. Name the first Hindi Newspaper published from Bihar ?
Answer : Biharbandu

Q21. Which city of Bihar is known as the “Medical City of Bihar ?
Answer : Darbhanga

Q22. What is the total length of Highways in Bihar ?
Answer : 5,358 km

Q23. Name the Official State language of Bihar ?
Answer : Hindi

Q24. Which is the Second State Language of Bihar ?
Answer : Urdu

Q25. Name the state bird of Bihar ?
Answer : Sparrow

Q26. Which is the state festival of Bihar ?
Answer : Chhath Pooja

Q27. What is the total area of Bihar ?
Answer : 94163 km2

Q28. Who is the current Advocate General of Bihar ?
Answer : Lalit Kishore

Q29. Name the smallest district of Bihar (in terms of area) ?
Answer : Shivhar

Q30. Name the Most populated district of Bihar ?
Answer : Patna

Q31. Who was the first Vice chancellor of Patna University ?
Answer : J. G. Jennings

Q32. Who is also known as Bihar Vibhuti ?
Answer : Anugrah Narayan Sinha

Q33. Who is known as Bihar Kesari ?
Answer : Krishna Singh

Q34. Who was the president of Gaya Session of the Indian National Congress held in 1922 ?
Answer : Chittaranjan Das

Q35. Which city was the center of Wahhabi Movement in 1830s ?
Answer : Patna

Q36. Name the first film produced in Bihar ?
Answer : Punarmilan

Q37. Name the first everfilm released in “Maithili ” Language ?
Answer : Kanyadan

Q38. Surya-Kund is located in which city of Bihar ?
Answer : Rajgir

Q39. Sita Kund is situated in which city of Bihar ?
Answer : Munger

Q40. Sanjay Gandhi Biological Park is situated in which city of Bihar ?
Answer : Patna

Q41. Write the founding year of Patna Museum ?
Answer : 1917

Q42. When Gaya Museum was established in Bihar ?
Answer : 1970

Q43. Nagi Dam is present on which river ?
Answer : Nagi River

Q44. Gaumukh Kund is located in which city ?
Answer : Munger

Q45. Durgawati Barrage is present on which river ?
Answer : Durgawati River

Q46. Indrapuri Barrage is built on which river in Bihar ?
Answer : Son River

Q47. Bihar word has originated from word Viharas. What is the meaning of Viharas ?
Answer : Meaning of Viharas is “Resting house of Buddhist Monk”

Q48. Name the 12th largest state in India ?
Answer : Bihar

Q49. Name the major crops of Bihar ?
Answer : Paddy, Wheat, Lentils, Sugarcane, Jute

Q50. How many rivers flows through Bihar ?
Answer : There are a total of 21 major rivers that flows in Bihar