[ August 2022 ] Daily Current Affairs Questions Quiz

Daily Current Affairs Question for the month of August 2022 are available here for students who are preparing for competitive exams. Various important events of August 2022 are discussed in the form of multiple choice questions.

[ 04 August 2022 ] Daily Current Affairs Quiz [ Q31 to Q40 ]

Q31. Rakhigarhi was in news recently. It is situated in which state ?
[a] Kerala
[b] Haryana
[c] Punjab
[d] Gujarat

Answer : Option [ a ] “Haryana” .

Q32. Which state has signed an MoU with NITI Aayog for a large scale transformation in school education ?
[a] Gujarat
[b] Tamil Nadu
[c] Arunachal Pradesh
[d] Haryana

Answer : Option [ c ] “Arunachal Pradesh” .
Key Points :-
➤ The school education transformation project is under NITI Aayog’s Development Support Services for Initiative.

Q33. Chabahar Port was in news recently. It is located in which country ?
[a] Iran
[b] UAE
[c] Pakistan
[d] Sri Lanka

Answer : Option [ a ] “Iran” .

Q34. Who has been awarded with the “Bharat Bhushan Agarwal” Award by the Raza Foundation ?
[a] Amitabh Kant
[b] V K Paul
[c] Soumya Malviya
[d] Bharati Pawar

Answer : Option [ c ] “Soumya Malviya” .
Key Points :-
➤ Soumya Malviya has been awarded with the Bharat Bhushan Agarwal Award for his poetry collection ” Ghar ek Namumkin Jagah Hai”

Q35. A task force has been setup by the centre to Monitor Monkey pox situation in India. Who is the head of this task force ?
[a] Soumya Malviya
[b] V K Paul
[c] Anshul Mishra
[d] Ashok Khemka

Answer : Option [ b ] “V K Paul” .

Q36. Union Minister Hardeep Singh Puri has inaugurated with edition of ONGC Para Games?
[a] First
[b] Second
[c] Third
[d] Fourth

Answer : Option [ d ] “Fourth” .

Q37. Who has been appointed as the World Bank’s New Country Director for India ?
[a] V K Paul
[b] Ashok Mishra
[c] Auguste Tano Kouame
[d] None of these

Answer : Option [ c ] “Auguste Tano Kouame” .

Q38. What is the name of the scheme launched by the government for cleaning Sewers Septic Tank ?
[a] Fire
[b] Namaste
[c] Bye Tank
[d] Clean Tank

Answer : Option [ b ] “Namaste” .

Q39. Swami Vivekananda Yuva Sangha and Vidyanidhi Programme is launched by which state ?
[a] Haryana
[b] Gujarat
[c] Kerala
[d] Karnataka

Answer : Option [ d ] “Karnataka” .

Q40. Who has been awarded with Indian Council for Cultural Relations Distinguished Indologist Award for 2021 ?
[a] Jeffrey Armstrong
[b] Rajiv Kumar
[c] Suman Bery
[d] V K Paul

Answer : Option [ a ] “Jeffrey Armstrong” .