[ August 2022 ] Daily Current Affairs Questions Quiz

Daily Current Affairs Question for the month of August 2022 are available here for students who are preparing for competitive exams. Various important events of August 2022 are discussed in the form of multiple choice questions.

[ 01 August 2022 ] Daily Current Affairs Quiz [ Q1 to Q10 ]

Q1. Which of the following state has hosted the FIDE Chess Olympiad for the first time in India ?
[a] Delhi
[b] Kerala
[c] Haryana
[d] Tamil Nadu

Answer : Option [ d ] “Tamil Nadu” .

Q2. 5G Telecom Service will be rolled out in India from which month ?
[a] January 2023
[b] August 2022
[c] September 2022
[d] October 2022

Answer : Option [ d ] “October 2022” .
Key Points :-
➤ Union Communication Minister Ashwini Vaishnaw said that 5G telcome services will be made available in India from October 2022 onwards and the industry would decide on the pricing structure

Q3. What is the name of the 3rd edition of Vietnam – India Bilateral Army Exercise which has been started at Chandimandir Panchkula , Haryana ?
[a] VINBAX
[b] Garuda Shakti
[c] Shakti Exercise
[d] Yudh Abhyas

Answer : Option [ a ] “VINBAX” .
Key Points :-
➤ In this exercise , Indian Army was represented by troops from the 105 Engineer Regiment.

Q4. India’s Mirabai Chanu has won which medal in Women’s 49kg weightlifting at the commonwealth games 2022 ?
[a] Gold
[b] Silver
[c] Bronze
[d] Runner Up

Answer : Option [ a ] “Gold” .

Q5. “Nilekani Centre at AI4Bharat” has been launched by which institute ?
[a] IIT DELHI
[b] NIT Warangal
[c] IIT Madras
[d] IIT BOMBAY

Answer : Option [ c ] “IIT Madras” .
Key Points :-
➤ IIT Madras has launched “Nilekani Centre ” to promote the Indian language technology.

Q6. How many sports events will held in “Punjab Khed Mela” ?
[a] 15
[b] 19
[c] 29
[d] 30

Answer : Option [ d ] “30 “ .

Q7. Who is the author of the book “The journey of Nation : 75 years of Indian Economy : Re-emerge, Reinvest, Re-engage” ?
[a] Sanjay Baru
[b] Vikram Seth
[c] Dr. Man Mohan Singh
[d] Rupa

Answer : Option [ a ] “Sanjay Baru” .

Q8. Name the first Indian state to Launch semiconductor policy 2022-27?
[a] Gujarat
[b] Tamil nadu
[c] Kerala
[d] Rajasthan

Answer : Option [ a ] “Gujarat” .

Q9. Muslim Women Rights Day is observed on which date ?
[a] 1 August
[b] 2 August
[c] 3 August
[d] 4 August

Answer : Option [ a ] “1 August” .

Q10. Which tiger reserve has hosted the Global Tiger Day?
[a] Jim Corbett Tiger Reserve
[b] Ranthambore Tiger Reserve
[c] Sariska National Park
[d] Tadoba Tiger Reserve

Answer : Option [ d ] “Tadoba Tiger Reserve” .